KYBcast - Youtuberem proti své vůli

Čtvrtý díldruhé série KYBcastu - podcastu NPI ČR

Každému učiteli se může stát, že ho žáci nahrají třeba na mobil nebo skrytou kameru a nahrávku potom sdílejí v nějaké skupině, na sociálních sítích nebo třeba na YouTube. Často za tím nemusí být ani zlý úmysl, v mnoha případech si žáci ani neuvědomují možné důsledky takového jednání. Jak se bránit a co dělat, když se něco takového stane?

  • Nahrávat je technicky snadné, zákaz mobilů nic neřeší. Žáci si mohou snadno koupit různá zařízení se skrytou kamerou. Třeba špionážní brýle jsou cenově dostupné a koupíte je v mnoha obchodech. Další „vychytávky“ najdete ve specializovaných e-shopech (např. spyexpert.cz), ale třeba i v obyčejném Datartu si můžete koupit dětské hodinky s kamerou, která je tam „oficiálně“ kvůli videohovorům.
  • Pravidlo první: nepanikařit! A ještě jednou: nepanikařit! 
  • Vždy musíme chránit zdroj! Pozor si musíme dávat hlavně na metadata a informace v přeposlaných e-mailech. Neopatrným jednáním můžeme snadno prozradit autora. Poslechněte si díl o metadatech.
  • Děti i rodiče mají často falešný pocit, že v různých „uzavřených skupinách“ mohou sdílet, co chtějí, a nahrávky se z nich nedostanou nikam ven. To je samozřejmě nesmysl, navíc nikdy není jisté, jestli jsou ve skupině všichni se skutečnou identitou.
  • Vždy je důležité nahrávku probrat s aktérem – měl by o celé věci vědět hned. Třeba vás překvapí, podobně jako v příběhu zmiňovaném v tomto dílu.

Více informací najdete na Transistoru.