Kybernetická bezpečnost DNSSEC

Hosté Digipořadu Jaroslava Maška jsou:

Jaromír Talíř, technický partner sdružení CZ.NIC
Petr Naske, odborný garant a lektor NPI ČR

Co přesně znamená DNSSEC? DNSSEC je rozšíření systému doménových jmen (DNS), které zvyšuje jeho bezpečnost. Správné nastavení této služby u domény školy poskytuje uživatelům jistotu, že informace, které z DNS získali, byly poskytnuty správným zdrojem, jsou úplné a jejich integrita nebyla při přenosu narušena. Ne všechny školy tuší, že si mají u registrátora webových stránek ohlídat službu zabezpečení webových stránek, aby nedocházelo např. k phishingovým útokům, kdy se útočník snaží získat důvěrná citlivá data. Týká se to i emailových schránek, které jsou součástí domény.

Zda má škola zabezpečenou doménu s pomocí DNSSEC, je možné zjistit na webu nebo s kontrolou mohou pomoci i konzultanti IT guru. Fungování DNSSEC názorně představuje také animované video CZ.NIC - a vysvětlující článek.

V rozhovoru nenajdete drobnost, že i systém DNS má své základní bezpečnostní nastavení, které hlídá 14 "klíčníků" po celém světě, jedním z nich je výkonný ředitel CZ.NIC, pan Ondřej Filip. Více v článku - INTERNETOVÁ ORGANIZACE ICANN JMENOVALA ONDŘEJE FILIPA „STRÁŽCEM KLÍČE K INTERNETU“ a vysvětlující článek.  

Více o službě IT Guru