Musk způsobil exodus Twitteru. Lidé začali migrovat do Threads, míní experti NPI

Březen 8, 2024

Nástup Elona Muska do vlastnických struktur Twitteru zapříčinil odchod řady uživatelů dané sítě. Nechtěli být v aplikaci jednoho majitele, toužili po větší svobodě. A tak, mimo jiné, migrují za zakladatelem Twitteru do Bluesky. Oblibě se podle expertů Národního pedagogického institutu (NPI ČR), kteří stojí za podcastem KYBcast, těší i Threads, nová síť společnosti Meta. 

Doba, kdy světu primárně vládl Facebook s Twitterem, je pryč. Podle expertů z podcastu KYBcast – Václava Maněny s Pavlem Matějíčkem – pod Národním pedagogickým institutem ČR není otázkou zda, ale kdy přijdou další velké sociální sítě. Část z nich už přitom světlo světa spatřila: jsou jimi Bluesky z dílny zakladatele Twitteru a také Threads pod společností Meta.

Zadní vrátka v době klidu 

Ještě v době, kdy Jack Dorsey vedl Twitter, rozhodl se založit další sociální síť. Po ikonickém modrém ptákovi si v době klidu založil síť Bluesky. Tu lze do češtiny přeložit coby modrou oblohu, tedy symbolicky prostor pro modrého ptáka. „Je to konkurence Twitteru. Opravdu tak i vypadá, a dokonce používá i velmi podobnou modrou,“ popisuje etický hacker Matějíček. Podle něj je velmi podobný i vizuál aplikace. Podle něj se zde prozatím nachází především milovníci technologií. 

Nejde ale o jedinou platformu, do níž se po převzetí Twitteru Elonem Muskem přesunula značná část uživatelů. Další sítí, kam lidé hojně migrovali, je podle IT odborníků z NPI ČR Threads. Jde o platformu, kterou mohou využívat uživatelé Facebooku či Instagramu a stejně jako obě zmíněné sítě, i zde lze nahrávat fotky nebo videa. Výhodou Threads je ale možnost postovat i textové příspěvky, čímž notně konkuruje Twitteru. Oproti Bluesky zde navíc míří především mladší generace, pro kterou jde o skvělý prostor na sdílení myšlenek.

Dalším důvodem, proč si síť, která původně v Evropě kvůli regulacím EU být ani neměla, získala mladou generaci, je přítomnost jejich rodičů na Facebooku. „Mladí proto hledají nový prostor,“ míní kantor Maněna. Matějíček zase míní, že se uživatelé Threads dělí na dvě skupiny. Jedna, takzvaní „boomeři“, hledá alternativu k Twitteru, druhou skupinou jsou pak mladí lidé, kdy někteří z nich, převážně slečny, se na síti vystavují ve spodním prádle. „Narazíš tam na sedmnáctileté holky, které všude cpou svá prsa nebo zadky a diví se, že je všichni berou jenom jako sexuální objekt,“ mrzí ho.

Dočkáme se platformy, ve které bude možné komunikovat skrz různé sociální sítě zároveň? A jaké výhody nabízí Bluesky a Threads uživatelům nyní? To a mnohem více se dozvíte ve 27. díle KYBcastu, který si můžete poslechnout na YouTube či v podcastových aplikacích.

Připravil: Tomáš Matoušek

Přehrajte si celý 27. díl KYBcastu: