Naběhl jsem si! Ráno jsem Portál občana chválil, odpoledne byl nepoužitelný, směje se Matějíček z KYBcastu

Březen 8, 2024

Etický hacker a jeden z expertů podcastu KYBcast Pavel Matějíček si osobně vyzkoušel, že není rozumné chválit dne před večerem. Osudným se mu stalo spuštění Portálu občana, do kterého se přihlásil mezi prvními Čechy. Přesto spolu se svým podcastovým kolegou Václavem Maněnou cítí, že jde stát v digitalizaci správným směrem.

Stát spustil Portál občana, v němž je možné spravovat své doklady a jiné údaje ze státních registrů a databází. Také je možné si přes něj zřídit datovou schránku. Mezi prvními občany, kteří se do systému přihlásili, byl i etický hacker Pavel Matějíček. Protože vše běželo jako po drátkách, rozhodl se o svůj pozitivní zážitek podělit na sociálních sítích. „V osm ráno jsem se přihlásil a vše běželo krásně, tak jsem napsal příspěvek o tom, jak skvěle je to zahájení zvládnuté. A během dne se stala spousta problémů, servery byly přetížené a mnoho lidí se tam nemohlo dostat,“ směje se Matějíček.

Naučil se tak, že není dobré chválit dne před večerem, nemusí se to totiž vyplatit. To Maněna od aplikace v prvních chvílích příliš očekávání neměl, a tak nemohl být zklamaný. „Já už dopředu počítal s tím, že to nebude fungovat a ono to fungovalo, tak jsem byl pozitivně překvapený,“ usmívá se. Doplňuje, že sice systém posléze měl výpadky z důvodu přetížení, ale přistupoval k tomu tak, že je to ve zkušebním režimu.

Porodní bolesti potkávají i hry 

Matějíčka mrzelo, že mnoho lidí na sociálních sítích píše o tom, jak český stát neumí nic udělat pořádně a neumí spustit žádný systém. „Na druhou stranu podívejte se na jakékoliv jiné spuštění. Před rokem vyšlo Diablo 4 a přestože online hra procházela zátěžovými testy, stejně první dny dostávali nářez za to, že se na servery nedá přihlásit a tak podobně,“ krčí rameny hacker.

Velikou výhodou podle autorů KYBcastu je, že se člověk do Portálu občana může přihlašovat hned několika způsoby. Matějíček zmínil, že se přihlašuje přes moje ID, ale kombinuje to i s bankovní identitou. „Taky jsem si založil nepodnikatelskou datovou schránku, takže teď mám tři způsoby, jak se přihlašovat,“ popisuje možnosti. Přestože zatím lze mít v daném Portálu nahranou jenom občanku, do budoucna by se měly možnosti rozšířit. „Dále je k dispozici výpis z rejstříku trestů fyzických osob, což se hodí například při hledání práce,“ vyjmenovává Matějíček. Kromě toho by měly být dané služby zdarma. 

Další možností, jakou Portál nabízí, je vyjetí informace, kolik trestných bodů řidič již nasbíral, k této službě je ale potřeba mít i datovou schránku. „To mě trochu nepříjemně zarazilo, protože k rejstříku trestů jsem ji nemusel mít,“ krčí nechápavě rameny Matějíček.

Jaké další možnosti Portál občana nabízí, co by do něj duo Maněna s Matějíčkem rádi implementovali nebo jak to bude s digitalizací státu dál? To a mnohem víc se dozvíte v 29. díle KYBcastu, který si můžete pustit na YouTube či v podcastových aplikacích. 

Připravil: Tomáš Matoušek

Přehrajte si celý 29. díl KYBcastu: