Radost z vytváření vlastní hudby ze zvuků kolem nás díky technologiím

Únor 22, 2024

Výtvarné umění zachytíme na plátno, ale pro zachycení hudby je potřeba technologií. Zajímavé tipy na zpestření poznávání světa zvuků a hudby si pro nás připravila lektorka a umělkyně Baruš Jeřábková.

Digitální technologie ovlivnily v mnohém svět, a to i ten hudební. Jedním z největších přínosů je bezesporu možnost hudbu zaznamenávat a libovolně reprodukovat. Téměř každý z nás máme v kapse mobilní přístroj, mezi jehož funkce mimo jiné patří i záznam zvuku. Tyto myšlenkové pochody mohou vést pedagogy k nejrůznějším nápadům, jak toho využít pro oživení nebo rozšíření běžné výuky hudební výchovy. O své zkušenosti a tipy do výuky se s posluchači podcastu Škola DIGI IN podělila lektorka a umělkyně Baruš Jeřábková.

Tvořit hudbu může každý, i když neumí na nic hrát 

Mezi nápady, jak zpestřit výuku a motivovat žáky k vlastní hudební tvorbě, může patřit třeba mobilní aplikace Koala Sampler. Ta umožňuje zaznamenávat různé zvuky, kombinovat je a tvořit z nich vlastní koláže. Uživatelsky je jednoduchá a dá se v ní jak hrát, tak i vytvářet seriózní hudbu. Podle zkušeností lektorky v žácích probouzí zvědavost a chuť objevovat, stimuluje je ke zpěvu a k vlastním kompozicím. 

Spojení hudby a přírody v umělecký zážitek 

Poznávání zvuků a hudební tvorbu můžeme přesunout i do přírody. Z různých materiálů a přírodnin lze vytvořit pestrou paletu zvuků. Za pomoci metronomu, který si pustíme do sluchátek, se můžeme pustit do nahrávání videa – například ťukání na ulitu. Tyto nahrávky pak můžete zpracovat a vytvořit jedinečné umělecké a audiovizuální koláže.

V našem podcastu se dozvíte nejen další tipy do výuky, ale také třeba to, proč je nám nepříjemné slyšet sami sebe v nahrávce a jak se tohoto ostychu zbavit. Stačí navštívit náš YouTube kanál a naladit se na ty správné digitální vlny s podcastem Škola DIGI IN.

Sledujte celý 21. díl na Youtube: