Stát plastové doklady neruší, mobilní verze je pouze jejich doplňkem, uklidňují experti KYBcastu

Březen 8, 2024

Snaha o digitalizaci státní správy posouvá Česko do 21. století, přesto ne každý z toho má radost. Někteří lidé podle odborníků z podcastu KYBcast pod Národním pedagogickým institutem ČR propadají panice, že to znamená konec plastových dokladů. Situaci přirovnali například k virtuálním bankovním kartám v mobilech.

„Nic není černobíle, člověk nebude nucený používat jednu, nebo druhou variantu. Můžete to klidně kombinovat,“ říká k používání k občanky, a později i řidičáku, v mobilu Pavel Matějíček, etický hacker a odborník na IT. Podle něj jde v případě spuštění eDoklady o praktického pomocníka například pro ty, kteří si často zapomínají fyzické doklady doma.

Jedním dechem ale doplňuje, že pokud se člověk chystá na víkend mimo domov a bojí se, že by se mu mobil mohl vybít, klidně může vzít klasické doklady s sebou. „Nebo když chcete digitální detox,“ vyjmenovává. Myšlenka na doklady v mobilu se objevovala již dřív, nikdy se ji ale nepodařilo zhmotnit do reálné aplikace. Přestože v současnosti lze do aplikace nahrát pouze občanský průkaz, v budoucnu bude možné nahrávat i řidičský průkaz. Zatímco nyní je možné se virtuální občankou identifikovat pouze na úřadech, od léta je budou akceptovat i policisté. 

Strach není na místě 

Přestože někteří lidé mají strach z toho, že původní plastové karty zaniknou, podle středoškolského učitele Václava Maněny existuje i obava o bezpečnost citlivých údajů. Matějíček ho ale uklidňuje, že je celá koncepce věrohodná a opět používá přirovnání k internetovému bankovnictví. „Stáhnete si aplikaci eDoklady, přihlásíte se do v ní do portálu občana a aplikace si stáhne data do sebe. Bude to zašifrované, celý přenos probíhá bezpečně,“ uklidňuje Matějíček.

„Připomíná mi to aplikaci internetového bankovnictví. Také když přijdu k odemčenému mobilu a kliknu na ikonu bankovnictví, chce to po mně ověření,“ souhlasí Maněna a vyvrací další mýty, že by takhle chtěl stát lidi sledovat. „Aplikace bude spoustu dat uchovávat jenom lokálně v daném zařízení a nikam je nebude posílat. Výhodou také je, že když se bude člověk prokazovat například při nákupu alkoholu v obchodě, prodavačka uvidí pouze věk. Ale neuvidí pohlaví, jméno nebo adresu pobytu. Zato policista bude mít rozšířenou, policejní, verzi,“ líbí se možnosti etickému hackerovi.

Co dalšího si na digitálních dokladech a digitalizaci státní správy chválí? S čím se spolu s Maněnou setkávají? To a mnohem více se dozvíte v 28. díle KYBcastu, který si můžete poslechnout na YouTube Národního pedagogického institutu ČR a v podcastových aplikacích.

Připravil: Tomáš Matoušek

Přehrajte si celý 28. díl KYBcastu: