Televizní vysílání za dob Přemyslovců a sociální sítě v rukách panovníků

Únor 22, 2024

Pokud se do výuky nebojíte přizvat digitální technologie, sociální sítě nebo umělou inteligenci, můžete připravit svým žákům zajímavé hodiny, podpořit jejich kreativitu a přirozenou zvědavost. Nechme se inspirovat Bohuslavem Horou, učitelem dějepisu a češtiny z Bystřice u Benešova jeho zajímavými nápady.

Jak by vypadalo televizní vysílání v době vlády Přemyslovců? Co by se mohlo objevit ve večerních zprávách? Na jaké pořady by se dalo dívat? Už jen samotné otázky v nás vyvolávají mnoho kreativních nápadů a myšlenek. K tomu, abychom zpracovali obsah tehdejšího zpravodajství s ohledem na skutečné historické události, nás vede přirozená zvědavost, co se v dané době dělo.  A přesně tak je tomu i u žáků, kteří se danou látkou ve škole zrovna zabývají.  Bohuslav Hora, učitel dějepisu a češtiny z Bystřice u Benešova, se s námi podělil o své nápady, jak propojil moderní technologie s dějepisem.

Kdyby měl král Zikmund Facebook, mazal by komentáře od husitů?

Profily na sociálních sítí mají dnes i významné osobnosti. Vyjadřují se k událostem, komentují dění a občas se také mezi sebou veřejně pohádají. A kdybychom se přesunuli v čase a na sociální sítě pustili naše slavné historické osobnosti, naskytla by se nám jistě zajímavá podívaná. Co bychom tam mohli všechno spatřit a vyčíst? To je další ze zajímavých nápadů do hodin dějepisu Bohuslava Hory, kdy žáci zpracovávají podobu facebookových profilů panovníků.

Ověřování faktů a chybovost AI chatbotů

Vzhledem k dostupnosti nejrůznějších AI chatbotů je také potřeba žáky naučit vygenerované dějepisné informace ověřovat. V podcastu se dozvíte, jak k tomu můžete z pozice učitele přistupovat, a že se nemusíte bát do vašich hodin přizvat umělou inteligenci. Náš podcast naleznete na YouTube profilu NPI ČR.

Podcast Škola DIGI IN přináší rozhovory ze školního prostředí plné zajímavých a inspirativních nápadů, které doplňuje o konkrétní zkušenosti se zapojováním digitálních technologií do výuky. Poslouchat je můžete na našem YouTube kanále.

Připravila: Anna Hynešová

Sledujte celý 15. díl na Youtube: