Generace Z umí technologie používat, ale nerozumí jim, říkají autoři KYBcastu

Květen 14, 2024

Traduje se o nich, že se s technologiemi v rukách už narodili, přesto nejsou ve všem tak popředu, jak se o mladých lidech z generace Z traduje. Své o tom ví i IT experti Národního pedagogického institutu ČR (NPI ČR), kteří připravují podcast KYBcast. A své tvrzení podepřeli o několik důkazů. 

Je to právě generace Z, narozená přibližně v letech 1997 až 2012, která s digitálními technologiemi ráno vstává a odkládá je až těsně před spaním. Tito mladí lidé digitální zařízení používají nejen k práci či studiu, ale i ke komunikaci s okolním světem, socializaci nebo k trávení volného času. Přesto jak v novém díle podcastu KYBcast zmiňuje Pavel Matějíček, „neříká to o nic o tom, že když umí technologie dobře používat, umí s nimi i pracovat.“

A aby se vyhnul kontroverzním debatám posluchačů, ihned přispěchal s důkazem. Podle něj v nedávné době udělali na jedné nejmenované škole s generací Z pokus. Vybrané žáky zavřeli učitelé do počítačové učebny s tím, že na disku C mají schovaný zvláštní soubor a musí ho najít. „Děti byly úplně v pasti. Měly hledat divný soubor a místo příkazového řádku nebo různých filtrů se dívaly do Chromu a posledních stažených souborů,“ žasl Matějíček.

Znovu se tak vrátil ke své původní myšlence: „Děti umí technologie používat, ale často nerozumí tomu, jak fungují. Protože to pro své fungování nikdy nepotřebovaly. To my s tím vyrostli, museli jsme se v tom umět orientovat a vědět, kde se co ukládá,“ vzpomíná na své dávné kontakty s technikou etický hacker. 

Gen Z trápí i ochrana dat 

Možná i to je jeden z důvodů, proč současná generace Z nepovažuje kybernetickou bezpečnost za prioritní. Z průzkumů vyplývá, že danou oblast vnímá jako důležitou pouze 69 % zástupců Gen Z. Překvapivá je na tom mimo jiné i skutečnost, že pro starší generace jde o klíčovější téma, jak dokazují data o mileniálech (82 procent) a generaci X (87 procent). 

Alarmující také je, že 58 procent generace Z ignoruje povinné aktualizace na svých zařízeních, dokud je to jen možné, kromě toho až třetina zástupců této věkové skupiny používá stejná hesla pro pracovní i osobní účty, čímž se stávají jejich digitální zařízení zranitelnějšími. 

Středoškolský pedagog Václav Maněna výsledky průzkumů přikládá i skutečnosti, jak se mladí lidé povětšinou chovají. „K tomu mládí zkrátka patří bezstarostnost, naivita a někdy i přehnaná důvěřivost. Je to v pořádku, patří to k věku, nemají ještě tolik životních zkušeností, ještě se nespálili,“ přemýšlí Maněna. 

V KYBcastu také říká, že o to těžší je pak pro rodiče a učitele těchto dětí s mladou generací mluvit o hrozbách nebo jim vysvětlovat, aby kybernetickou bezpečnost nepodceňovala. Jaké tipy oběma skupinám dospělých dal Matějíček, nebo co jemu osobně se osvědčilo? To a mnohem více zjistíte ve všech podcastových aplikacích nebo na YouTube Národního pedagogického institutu v sekci podcasty. 

Autor: Tomáš Matoušek

Přehrajte si celý 4. díl 3. série KYBcastu:


Související odkazy


Generace Z přichází na trh práce. Máme se těšit, nebo bát?

Firmy jako Google nebo Microsoft dnes už řeší udržitelnost, těší IT experta Maněnu