Kufr do auta, digi technologie do kapsy a slovník češtiny pro rodiče. KYBcast spustil letní sérii

Červen 20, 2024

Ani se startem léta nepřijdou posluchači o nové díly oblíbeného vzdělávacího podcastu KYBcast z dílny Václava Maněny s Pavlem Matějíčkem, který nahrávají pod hlavičkou Národního pedagogického institutu ČR. A protože plánované díly budou v období dovolených, rozhodli se tvůrci přikročit k odlehčené šestidílné sérii KYBcast: Letní toulky kyberprostorem. V rámci ní se změní vše, včetně vzniku jednoho z dílů. 

Odlehčená vtipná grafika odkazující na digitální dobu, neobvyklá témata a také zapojení posluchačů. To vše slibují tvůrci Václav Maněna – středoškolský učitel a IT odborník – a etický hacker Pavel Matějíček. Šestidílná série odstartovala v pondělí 17. června dílem zaměřeným na cestování s mobilním telefonem, bezpečné platby nebo třeba na to, jak se bezpečně připojit k internetu na hotelu. 

„Pokud jste na dovolené a nechcete v dané destinaci platit svojí běžnou kartou, například Revolut nabízí jednorázové karty. Nemusíte se bát, je to léty prověřená společnost, mají i bankovní licenci. Jednorázovou kartu navíc využijete klidně i při placení zboží z e-shopů a podobně,“ radí v prvním díle série Pavel Matějíček. Záhy navíc doplňuje, že s pomocí Revolutu člověk platí vždy v tamní měně, což je pro našince výhodnější. „Máte tak výhodnější kurz, takže skutečně ušetříte,“ zmiňuje a následně v KYBcastu přidal i další rady, jak si počínat při placení nebo výběru v zahraničí. 

Rozumíte vlastním dětem?

Maněna se ale nesoustředí pouze na první díl a posluchačům z řad nejen pedagogických pracovníků, ale i rodičů nebo dětí odhaluje další díly série. „Protože někdo pojede s dětmi třeba i pod stan, podíváme se i na mobilní internet na cestách,“ slibuje Maněna. Podle něj je léto skvělou příležitostí probrat náměty, které se do tématy nabitého školního roku nevejdou. „Máme zásobu vlastních témat, do toho nám píšou často i posluchači, takže je opravdu z čeho vybírat a ne na každý návrh může dojít,“ vysvětluje. 

Jenže léto není jenom o zážitcích. Pro řadu rodičů jde o období roku, kdy tráví nejvíc času se svými dětmi. Nejen doma, ale například právě i na cestách. „A tak často zjistí, že nerozumí řeči jejich kmene,“ zubí se Maněna a uklidňuje, že i s tím poradí jeden z dílů KYBcastu. V rámci série KYBcast: Letní toulky kyberprostorem si totiž spolu s kolegou Matějíčkem pozvou experta na češtinu a řeč mladých, který posluchačům přiblíží mluvu generace Z. „Někdy nám může připadat, že mluvíme s cizincem, takže probereme různé výrazy, které děti a mladí lidé používají,“ objasňuje učitel.

Posluchačům se může hodit i díl zaměřený na legislativu. V něm se tvůrci zaměří na otázku, zda nás ředitel může otravovat během dovolené a jestli je potřeba jemu nebo třeba rodičům zvedat soukromý či pracovní mobil.

Maněna ví, že neví

Přesto se nejvíc ze všeho Maněna těší na závěrečný díl celé šestidílné série. „Nejvíc se těším na díl, o kterém zatím nic nevím,“ směje se, „jeho obsah totiž určí sami posluchači. Těšíme se na to, že nám pošlou historky o tom, jak naše letní rady využili a co se jim naopak příliš nepodařilo.“ Fanoušci podcastu mohou rovněž zasílat v průběhu léta i své vlastní příhody, které s radami autorů nesouvisí.

Nejlepší příhody pak tvůrci zařadí i do vysílání. Krátké vzkazy lze posílat v písemné podobě, ti odvážnější je mohou nahrávat jako audionahrávku a zaslat, Maněna s Matějíčkem je pak v rámci dílu pustí, okomentují nebo poradí, co příště udělat jinak či lépe. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv ze zmíněných variant, posílat vše můžete na e-mailovou adresu kybcast@npi.cz.

Autor: Tomáš Matoušek

Přehrajte si celý 7. díl 3. série KYBcastu:


Související odkazy


IT experti z KYBcastu varují:

Učitelé, dejte si pozor na neustálou dostupnost na WhatsAppu, i vy máte právo na volný čas

Digitální wellbeing ve školách

TikTok je králičí nora a před ztrátou v ní nás může zachránit pohyb